Znanstvenici potvrdili: Moguće je da život na Zemlji potječe s neke druge planete

Ova se teorija temelji na proučavanju fragmenata nekih stijena za koje postoji velika vjerojatnost da su porijeklom s planeta iz nekih drugih sustava, te da su prije nekoliko milijuna godina pale na Zemlju. Lako je moguće da su se na nekima od tih stijena nalazili i određeni mikroorganizmi, stoji u studiji objavljenoj u časopisu Astrobiology.

U studiji se tvrdi kako je moguće da su mikrobi unatoč visokoj razini kozmičke radijacije preživjeli dugotrajan put kroz od matičnog planeta do Zemlje. Sukladno tome, znanstvenici vjeruju kako se isto dogodilo i s jednostavnim oblicima života. Ovaj proces, poznatiji kao litopanspermija (međuzvjezdana panspermija), mogao bi biti dokaz da u još negdje u svemiru postoji život sličan ovome na Zemlji.

No, kako su fragmenti stijena nekih drugih planeta završili na Zemlji? Mogućih uzroka je nekoliko: vulkanske erupcije, udari meteorita ili sudari s nekim drugim svemirskim tijelima. U mlađim danima Sunčeva sustava on se nalazio mnogo bliže drugim sustavima no što je to danas, pa su različiti materijali iz jednog sustava lakše dospijevali na planete drugih sustava, prenosi Daily Mail.

‘Naša studija ne dokazuje da je do litopanspermije doista došlo, ali želimo pokazati da ona uistinu jest jedna od opcija’, kaže dr. Amaya Moro-Martin, koautorica danas predstavljene studije u Madridu na Europskom kongresu planetarnih znanosti.

Dnevnik.hr