Ispaljen najveći laserski puls u historiji čovječanstva

Mreža od 192 lasera je ispalila puls ultraljubičastog laserskog svjetla, koji je stvorio energiju od 500 triliona vati, što je blizu 1.000 puta više od ukupne energije koju troše Sjedinjene Američke Države u bilo kojem trenutku.

Ovaj puls je historijsko postignuće za ovo postrojenje, koje ima plan da stvara energiju korištenjem reakcija nuklearne fuzije, sličnih onima koje se dešavaju u hidrogenskoj bombi.

“Postrojenje radi i naučnici preduzimaju značajne korake prema stvaranju čiste energije. Puls od 500 teravati je nevjerovatno postignuće tima iz NIF-a. Uspjeli su u laboratoriji stvoriti uslove koji postoje samo u svemiru. Za naučnike širom svijeta, koji aktivno istražuju fundamentalne zakone nauke u ekstremnim uslovima i koji imaju za cilj stvaranje fuzijskih reakcija u laboratoriji, ovo je nevjerovatno dostignuće”, rekao je Edward Moses, direktor NIF-a.

Iako je puls trajao samo 23 nanosekunde, naučnici se nadaju da bi mogao pokrenuti fuzijsku reakciju, reakciju koja se dešava u zvijezdama, a koja bi proizvela više energije nego što laserski puls donese.

Klix.ba