Ovim čudom možete fotografirati zvijezde i Sunce usred bijela dana!

Zamislite da možete fotografirati zvijezde, ili čak Sunce usred bijela dana!

Takav fotoaparat proizvela je mala tvrtka iz Tuscona, Spectral Instruments. Ovaj fotoaparat ima toliki domet da može fotografirati istovremeno i Sunce i zvijezde i to tijekom dana. Radi se o seriji 1110, uređaju sa 112 megapiksela koji slika crno-bijelo te nema nikakvih filtera koji bi umanjili oštrinu slike.

Njihovi senzori su vrlo osjetljivi na svjetlo i bez problema mogu imati ekspozicije od po nekoliko sati. Zahvaljujući tome možete fotografirati zvjezdano nebo usred bijela dana. Senzor je veličine 95×95 milimetara. Usporedbe radi, tipični digitalni fotoaparat ima senzor veličine 24×36 milimetara, a fotoaparati srednje veličine 48×36. Zato ova kamera ‘usisava’ svjetlo poput crne rupe.

Ovakvi uređaji obično su namijenjeni istraživačkim institucijama i laboratorijima, no, Spectral Instruments ovakve fotoaparate želi u rukama profesionalnih fotografa za prekrasne fotografije. Ukratko, ovaj super fotoaparat su namijenili ljudima, a ne velikim kompanijama. Ipak, ljude bi mogla prestrašiti cijena – samo senzor košta 100.000 dolara.

Dnevnik.hr