‘NASA je još davno pronašla život na Marsu’

‘NASA ne treba ljude poslati na Mars da bi se to potvrdilo’, rekao je biolog Joseph Miller sa Sveučilišta u Kaliforniji za Discovery News. ‘Ultimativni dokaz je da se snimi video bakterije Martin. Trebali bi poslati mikroskop i gledati kako se bakterija kreće’, rekao je Miller.

‘Na temelju onoga što smo do sada učinili, 99 posto sam siguran da ondje ima života’, dodao je. Njegovo uvjerenje počiva na novoj studiji u kojoj su ponovno analizirani rezultati iz eksperimenta o detektiranju života koje su proveli Nasini roboti, dva Viking landera 1976. godine.

Znanstvenici su se tada složili kako je eksperimentom otkrivena geološka, a ne biološka aktivnost. Međutim, nova studija pristupila je eksperimentu drugačije.

Rezultate su proučavali s numeričkog aspekta pri čemu je otkrivena korelacija između složenosti rezultata starog eksperimenta i zemaljskih bioloških podataka. Ispostavilo se da je tako visok stupanj reda više karakterističan za biološke, a ne za fizičke procese.

Ti se rezultati mogu osporiti, a Miller ponovno analizira podatke kako bi vidio postoje li promjene u slučaju kada je blokirana sunčeva svjetlost. Za to polazi od ideje da bi se biološki sustav ponašao drugačije prema okolini u trenucima kada do njega ne dopire sunčeva svjetlost. Predstavljanje ovih rezultata bit će objavljeno u kolovozu.

Dnevnik.hr