Za 60 do 70 godina više neće biti vječnog leda na Sjevernom polu?

NASA je uz pomoć podataka dobivenih iz satelita Nimbus-7 te meteorološkog programa američkog ministarstva obrane. Po njima je vidljivo da se ledena jezgra vječnog leda na Sjevernom polu, brže topi od perifernog leda, koji nastaje spuštanjem temperatura zimi.

‘Prosječna debljina arktičkog ledenog pokrivača brzo opada i gubi svoju debljinu i slojeve dugogodišnjeg leda. istovremeno, površinska temperatura na Arktiku je u porastu, što rezultira kraćom sezonom u kojoj se formiraju novi slojevi leda’, pojasnio je znanstvenik Josefino Comiso, koji prati rad satelita Nimbus-7.

‘Bilo bi potrebno puno duže hladnijeg vremena kako bi se dugogodišnji led ponovno formirao i kako bi se vratila debljina tog leda na Arktiku, koja bi mogla preživjeti ljetno topljenje i obratiti sadašnji trend’, dodao je Comiso.

Comiso je otkrio kako se područje vječnog leda smanjuje 12,2 posto svakih deset godina, a da se njegova visina smanjuje za 13,5 posto u istom periodu. U priloženom videu možete vidjeti kako je to izgledalo od 1980. godine do 2012. godine, dakle puna tri desetljeća.

Dnevnik.hr