Turistička putovanja na Mars postaju stvarnost?

Ideja zvuči pomalo suludo, s obzirom na to da ni NASA još nije uspjela poslati ljude ni blizu Marsa, no Elon Musk kaže da ima ideju kako to napraviti, a detalje planira otkriti negdje u 2013. godine.

Musk, koji već surađuje s NASA-om na području turističkih svemirskih pothvata, razvio je vlastitu raketu, koju će demonstrirati u travnju 2012. godine.

Što se tiče odlaska na Mars, Musk tvrdi da je najvažnije napraviti višekratno iskoristivi raketni transportni sustav između Zemlje i Marsa. ‘Najvažnije je to da se ta raketa može opskrbiti gorivom na Marsu, kako ne bismo morali nositi gorivo za povratak na putu prema gore.’

Musk tvrdi da će, u najboljem slučaju, biti u stanju poslati turiste na Mars za 10 godina, a u najgorem za 15, po cijeni od oko pola milijuna dolara.

No s obzirom na porođajne muke Muskovog drugog projekta, električnog superautomobila Tesla, mnogi će se na njegove tvrdnje samo nasmijati. Jedno je sigurno: ni NASA ne planira poslati ljude na Mars prije 2030-ih, tako da je teško vjerovati da će turizam na Marsu zaživjeti u idućih desetak ili petnaest godina.

Tportal.hr