Rastapalo se kamenje: Prije 13.000 godina smo gotovo izumrli?!

Zrak oko njega se toliko usijao, da su se sav biljni život te kamenje, koji su se našli ispod njegovog puta prema tlu, jednostavno spalili i rastopili. Kroz nekoliko mikrosekundi, atmosferski kisik je potrošen u plamenu, a oslobođeni su atomi ugljika, kondenzirani u kristale nanodijamanata.

Nekoliko sekundi kasnije tlo se zatreslo i zračni udar od pada velikog nebeskog tijela poslao je te nanodijamante u atmosferu te ih raspršio posvuda. Najveći sisavci su pomrli od gladi, jer nisu mogli preživjeti bez hrane na spaljenoj površini, a smanjila se i ljudska populacija. Atmosferski šok bio je dovoljno velik da snizi globalne temperature kroz nekoliko idućih tisućljeća.

Sve navedeno otkriveno je u novoj znanstvenoj studiji vezanoj za meksičke nanodijamante, koja je još samo jedna pretpostavka i dugovječnoj prepirci oko klimatskih promjena u prastara vremena, prenosi popsci.com.

Paleoklimatolozi se svađaju oko navedenog vremenskog perioda već proteklih pet godina. neki teoretiziraju kako je svemu uzrok topljenje ledenog pokrivača u Sjevernoj Americi, dok drugi tvrde kako je topljenje leda promijenilo krajolik te samim tim i strujanje zraka na velikim visinama (takozvani jet stream).

No, 2007. pojavila se i teorija kako je nešto palo na Zemlju i doslovce zapalilo Sjevernu Ameriku. Ta je teorija zaživjela nakon proučavanja sedimenata na više mjesta po Greenlandu, gdje su geolozi primijetili sloj bogat organskim materijalom, nazvanim ‘black mat’. tek kasnije, arheolog sa Sveučilišta Oregon, Douglas Kenneth pronašao je visoku koncentraciju nanodijamanata, koji nastaju pri sudaru materijala i vrlo visokim temperaturama.

Osim lavine kritika, ta teorija je bila ignorirana od strane znanstvene zajednice, sve do sredine prošle godine. Tad je u jednom jezeru u središnjem Meksiku tim znanstvenika, proučavajući 10 centimetara debeli sloj sedimenata, koji datira iz perioda prije 12.900 godina, otkrio u njemu i nanodijamante.

Isabel Israde-Alcántara, znanstvenica čiji je tim proučavao navedene sedimente iz Meksika, tvrdi kako je otkriće nanodijamanata u njima nemoguće objasniti čisto zemaljskim procesom. No ostatak znanstvene zajednice i dalje nije uvjeren u teoriju pada velikog asteroida na Zemlju prije 13.000 godina. Treba pričekati i vidjeti tko će na kraju biti u pravu.

Dnevnik.hr