Je li kraj Sunca u ponedjeljak snimljen NLO?

Na video zapisu koji je snimio satelit Solar Dynamics Observatory vidi se blještava eksplozija materijala na Sunčevoj površini nakon koje se misteriozno tijelo udaljava i nestaje u svemiru.

Film je početkom tjedna objavljen na YouTubeu gdje je za kratko vrijeme privukao pozornost ufologa i pokrenuo razna nagađanja o njegovoj mogućoj prirodi. Prema jednoj interpretaciji teleskop je snimio golem vanzemaljski brod koji je posjetio Sunce kako bi usisao plazmu i napunio svoje rezervoare gorivom. Drugi pak vjeruju da snimka svjedoči stvaranju novog planeta.

No prema NASA-inim znanstvenicima video prikazuje relativno čestu pojavu solarne aktivnosti koja se zove prominencija. Vrpca koja se proteže od donjeg ruba Sunca zapravo je mlaz plazme koja je gušća i hladnija, pa stoga i tamnija od okolne korone, objasnio je Joseph Gurman, fizičar na Solar Physics Laboratory u NASA-i. Budući da se prominencija formirala na pozadini druge Sunčeve pojave, čini se da je riječ o nečem vanzemaljskom.

Hrvatski stručnjak za Sunce dr. sc. Bojan Vršnak kaže da se prominencije javljaju u područjima Sunca u kojima su magnetska polja pojačana.

‘Sunčeva korona ima temperaturu od dva milijuna Kelvina i ima malu gustoću, dok plazma ima temperaturu od samo 10.000 Kelvina i 100-tinjak puta veću gustoću’, objasnio je Vršnak. ‘Magnetska polja izoliraju prominencije od prijenosa topline iz korone. Ako se one gledaju na pozadini sjajnog diska, budući da raspršuju Sunčevu svjetlost, obično izgledaju tamnije i tada se zovu filamenti. Prominencije su dosta stabilne i mogu trajati mjesecima, a nerijetko se protežu i do 100-tinjak tisuća kilometara u svemir. Iz prominencija često nastaju koronalni izbačaji mase koji mogu doći do Zemlje.’

tportal.hr