NASA odlučila: Na Mars će putovati žene

U velike misije većinom su išle muške ekipe, unatoč činjenici da ima velik broj jednako obrazovanih astronautkinja. No na ovaj put će, prema planu, ići samo žene.

Žene će među prvima krenuti u pionirska putovanja na jedan od dva mjeseca planeta Mars, a prva putovanja očekuju se 2033. godine, tvrde iz NASA-e. Zbog spolne diskriminacije, odnosno činjenice da su u sve važnije misije išli muškarci, žene će dobiti priliku istraživati Crveni planet. Iako u SAD-u više od 350 žena ima doktorat iz planetarnih znanosti, samo ih je 39 zaposleno u NASA-i. Mješovite ekipe, muški i ženski astronauti, nisu primjerene za tako daleko putovanje kako bi se izbjegli sukobi ili romantične veze. Budući da je Mars 150 puta dalje od Zemlje nego Mjesec, putovanje do tamo i nazad će najvjerojatnije trajati punih godinu i pol, tvrde iz NASA-e.

Velik problem su i odjela koja su dizajnirana isključivo za muškarce. Osim toga, NASA žene uvijek ispituje o odnosima u obitelji i djeci, a muškarce ne, ističe astronautkinja Cady Coleman, koja se i sama susrela s ovom vrstom diskriminacije.

Kako bi se uzdigle iznad muško-ženskih odnosa, mlade djevojke trebaju slijediti svoje strasti, zanemariti predrasude i naporno raditi, tvrde iz NASA-e, a prenosi 24sata.hr

znanost.com