Kraj svijeta možda i neće biti tako loš!

Znanstvenici su stvorili novi model koji otkriva realne posljedice udara meteorita u Zemlju. Zanimljivo je da su ta najnovija mjerenja pokazala da uništenja neće biti ni približno velika kao što se do sada mislilo.

‘Primjerice, sutra između Zemlje i Mjeseca prolazi asteroid velik poput četiri nogometna igrališta. Zahvaljujući našem modelu možemo izračunati da bi njegov eventualni udar u Zemlju prouzročio oko 4 kilometra širok krater i potres od 7 magnituda. Ukoliko bi pogodio u more uzrokovao bi ogroman cunami koji bi došao i do mjesta udaljenih gotovo stotinu kilometara’, precizan je voditelj istraživanja doktor Matthias Meschede.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Münchenu tvrde da se u dosadašnjim računanjima o posljedicama udara meteorita računalo kao da je Zemlja potpuno glatka i loptasta, a zapravo je eliptična s velikim vrhovima i udubljenjima. Upravo je to glavni razlog, tvrde znanstvenici, da će se seizmički valovi raspršiti i oslabiti. Pa će i posljedice biti manje dramatične.

‘Nakon udara meteorita, seizmički valovi putuju izvana po Zemljinoj površini baš kao što izgledaju maleni valovi nakon što kamen bacite u vodu’, kazao je za Daily Mail voditelj istraživanja Matthias Meschede. Dodaje da je u ovakve izračune veoma važno uključiti utjecaj Zemljine površine, ali i planeta i mjeseca. Naime, oni bi prilikom udara meteorita imali snažan utjecaj na to kolike će posljedice za naš planet doista i biti. ‘U načelu, sada možemo procijeniti koliki bi to meteorit trebao biti da prouzrokuje katastrofalne posljedice za Zemlju’, zaključio je za Daily Mail Meschede.

Dnevnik.hr