Kraj svijeta možda i bude 2012., ali ne zbog sunčeve baklje

Sunčeva baklja je eksplozija u sunčevoj atmosferi, koja oslobađa goleme količine energije i radijacije. No, dr. Alex Young iz NASA-inog Goddard Space Flight centra, tvrdi da se sunčeve baklje dovoljno jake da spali zemlju ne trebamo bojati još nekoliko milijardi godina, a pogotovo ne 2012.

‘Dovoljno dobro razumijemo Sunce, sa svom tehnologijom i svom znanošću, te svim satelitima koji ga prate 24 sata na dan, sedam dana tjedno, da znamo da se super-oluja koja će izbrisati sav život na Zemlji, jednostavno neće dogoditi’, izjavio je dr. Young u intervjuu, kako prenosi Daily Mail.

Udaljenost Zemlje od sunca je oko 150 milijuna kilometara, a dr. Young tvrdi da sunce jednostavno nema dovoljno energije da na tu udaljenost ispuca baklju koja bi uništila Zemlju.

‘Sunce je nešto što zovemo aktivna zvijezda i ima ciklus aktivnosti. Kroz 11 godina možemo primijetiti periode veće i manje aktivnosti, a taj proces se ponavlja oduvijek, koliko možemo procijeniti’

Dr. Young tvrdi da je Zemljina atmosfera i magnetsko polje sasvim dovoljno da nas zaštiti od eventualne sunčeve baklje. ‘Dokle god pratimo tu aktivnost, učimo sve više o njoj i tretiramo je kao potencijalno opasnu, možemo poduzeti odgovarajuće mjere da se pripremimo za bilo što’, rekao je Young.

Dnevnik.hr