Crnji od najcrnjeg: NASA-in materijal budućnosti!

‘Crniji od najcrnjeg’, kako kažu u NASA-i, taj materijal, koji je napravljen od okomito postavljenih nanocijevi ugljika, apsorbira čak 99 posto svjetla svih spektara, a ne samo vidljivog. Taj bi materijal teleskopima trebao omogućiti da promatraju dubine svemira bez nepotrebne svjetlosne ‘buke’ koja nastaje refleksijom s materijala teleskopa.

Nadalje, taj materijal može biti umjetno uzgojen na bilo kojem materijalu koji može izdržati izloženost u svemiru, od silikona, preko titanija do nehrđajućeg čelika, piše popsci.com.

Materijal apsorbira 99 posto svog ultraljubičastog, vidljivog, infracrvenog i daleko infracrvenog svjetla koje pada na njega. Funkcionira na taj način da zadržava svijetlo unutar sićušnih procjepa između nanocijevi.

‘Naš materijal je skoro pa savršen u svim spektrima boja, od ultra ljubičaste, do infracrvene’, istaknuo je John Hagopian iz NASA-inog Goddard Space Flight centra. NASA-ini znanstvenici taj su super-crni materijal predstavili na nedavno održanoj konferenciji optike i elektronike SPIE.

Što to sve znači, pitate se? Za početak, to znači da taj materijal zbog činjenice da ne reflektira svijetlo ostaje toliko crn, da se na njemu ne mogu vidjeti nikakvi sjevoniti prijelazi pa čak i nabori koji nastaju gužbanjem. Sve što vidite jest popur beskonačne rupe crni mrak. Zgodno i jezivo istovremeno.

Dnevnik.hr