Prvi puta će jedan satelit promatrati Zemlju u realnom vremenu

Astrium Services, podružnica Astriuma (grupa EADS) potpisala je s ESA-om taj ugovor za isporuku i korištenje europskog sustava prijenosa podataka koje prikupljaju sateliti za promatranje Zemlje.

Ti sateliti koji će biti postavljeni u orbitu na niskoj visini, fotografije koje su snimili mogu sada prenositi samo dok prolaze iznad stanice na Zemlji koja ih prati. Projekt se temelji na uporabi dvaju satelita u geostacionarnoj orbiti koji će, zahvaljujući njihovoj velikoj visini (36 000 km), lakše moći komunicirati sa satelitima za promatranje i prikupljati njihove snimke.

‘Pristup satelitskim snimkama omogućuje da se brzo izradi karta područja pogođenog katastrofom i time bolju koordinaciju djelovanja na terenu’, ističe ESA u priopćenju. Prvi Astriumov satelit treba se lansirati 2014., a drugi koji će konstruirati njemačka tvrtka OHB-System, 2015.

Astrium se nada da će ovaj komercijalni projekt koristiti ne samo ESA-i i Europskoj uniji, već i nacionalnim svemirskim agencijama, a neizravno i korisnicima sustava za promatranje Zemlje kao što su naftaši, koji će se njime služiti za istraživanje nalazišta, osiguravatelji koji nadziru rizična područja i poljodjelci.

Astrium snosi odgovornost za cijelu izradu i razvoj projekta, satelite i terminale na zemlji te za njihovo korištenje kroz 15-godišnje razdoblje. Za telekomunikacije koristit će se laseri, tehnika koju je unaprijedila njemačka podružnica Astriuma, Tesat.

Dnevnik.hr