Nema apokalipse, kometa Elenina se raspala

Ruski naučnik Leonid Elenin, koji je pronašao ovu kometu, navodi da je 16. oktobra Elenina trebalo da se približi Zemlji na minimalno rastojanje od 0,23 astronomske jedinice (34,9 miliona kilometara). Ta okolnost je i stvorila apokaliptičnu groznicu.

Najavljivano je da će se, tobože, 2012. godine na našoj planeti desiti globalna katastrofa. A argentinski astronom Sergio Toscano prijetio je svijetu dolaskom vanzemaljaca, smatrajući da je kometa, u stvari, kosmički brod došljaka, a ne nebesko tijelo.

Takve ideje Leonid Elenin, koji je otkrio kometu 2010. godine, naziva glupostima i drago mu je što se sva ta antinaučna buka konačno završila.

Jasno je već sada da to nije svemirski brod. Čak su i mnogi ljudi koji su se zabavljali NLO idejama shvatili da se kometa raspala i da su naučnici bili u pravu. Ona nije donijela nikakvu katastrofu. Polovi Zemlje se nisu promijenili, ona nije pala na Zemlju. Na njoj nisu doletjeli vanzemaljci.

Nešto slično, ističe Leonid Elenin, već se desilo 1997. godine, kada je svijet očekivao dolazak svemirskih brodova koji su navodno letjeli iza komete Hale-Boppa. Ali to nebesko tijelo je uspješno zaobišlo Zemlju bez ikakvih posljedica po čovječanstvo.

Mada, prema riječima naučnika, kada bi se kometa Elenina sudarila sa Zemljom – katastrofa bi bila neizbježna.

Ali, orbita ove komete bila je dobro poznata astronomima, i svi su znali da će ona proći na rastorajanju od skoro 35 miliona kilometara od naše planete, što je 90 puta više od rastojanja između Zemlje i Mjeseca.

Poslije prolaska tačke orbite najbliže Suncu, kometa se nije pojavila na snimcima kosmičke solarne opservatorije SONO. A još ranije ljubitelji astronomije iz Australije fiksirali su nagli pad njenog sjaja.

Ovi događaji su naveli stručnjake da govore o njenoj pogibiji. Očigledno, sudbinsku ulogu po nebesku gošću odigrala je blizina Sunca.

Sarajevo-x.com

One thought on “Nema apokalipse, kometa Elenina se raspala

  1. Hale-Bopp vidjela se mjesecima i bilo je spektakularno. Ali to je samo led, para i prašina.
    Napišite nešto o pojavi koja se zaista rijetko viđa i povezana je sa porastom potresa, poplava i aktivnošću sunca. Jupiter se približava Zemlji i najsvjetlija je zvijezda na nebu. Golim se okom vide i njegova 4 mjeseca a kroz dvogled je zaista zanimljivo. Vjerujem da bi njegove fotke kroz teleskop bile vrhunske, pa bi mogli pokušat objasnit promjene koje su se na njemu dogodile i kakav utjecaj ima na sve u sunčevom sistemu.
    I gdje je nestala Venera koja je u mojoj mladosti bila najsjajnija na nebu, što se dogodilo?

Comments are closed.