Kinezi uzgajaju mamutsko povrće u svemiru

Divovski krastavci i rajčice, zajedno s brzorastućim sezamom, pamukom, bijelim lotusom i krizantemama, proizvedeni su navedenom tehnikom u Kini, tvrde se u znanstvenoj studiji koju je objavila kineska vlada.

‘Kinesko postignuće dokazalo je kako svemirska poljoprivreda više nije samo san, već stvarnost’, istaknuo je profesor Li Chengzi, sa Sveučilišta Bejhang u Pekingu. Studija kineskih znanstvenika objavljena je u žurnalu Space Policy.

No, kineska znanost daleko je manje otvorena od znanosti u zemljama Zapada i, kao što je to običaj u Kini, Li i njegovi kolege nisu svoje tvrdnje potkrijepili nikakvim dokazima.

Dok se nalazi u svemiru, sjeme sa Zemlje izloženo je radijaciji i prolazi kroz proces mutacije, a neki od efekata mogu biti i vrlo povoljni, nakon što se sjeme vrati na Zemlju i posadi.

Kinezi su prvi put interes za uzgojem svemirskog povrća, voća i žitarica pokazali još 1987. godine, ali prvo pravo postignuće stiglo je tek 1999. godine, s novim sojem brzorastuće riže, hangyu 1, koja se trenutno uzgaja na 161.874 hektara površine u Kini.

‘Istraživački institut na Kineskoj akademiji znanosti uspio je uzgojiti novu vrstu krastavca, koji daje veći urod i veći plod. Najveći krastavac te vrste teži i do kilogram i pol. Svemirske višnje i rajčice imaju veći udio šećera od 13 posto i usporedive su sa slatkoćom naranči. Isto tako, okus im je dobar’, zaključio je Li.

Dnevnik.hr