Evo kako bi izgledalo putovanje blizu brzine svjetlosti

Anthony Searle i Craig Savage, obojica fizičari, napravili su zanimljiv video prikaz u kojem je zamišljen put niz pustinjsku cestu brzinom koja se približava brzini svjetlosti. Njihov rad dio je projekta ‘Seeing Relativity’, prenosi NASA.

Za simulaciju koju možete vidjeti u priloženom videu, dvojica fizičara su koristili super računala, kako bi prikazali kako bi to izgledalo da se brzina svjetlosti uspori na brzinu od svega metar u sekundi. Pritom se mogu vidjeti relativistički efekti, kao da su dio naše svakodnevice.

U videu su prikazani svi veći relativistički efekti. Prvi je taj da svi objekti postaju iskrivljeni, jer naočigled se čini da se udaljavamo od objekata, iako im se približavamo, dok se isti objekti iskrivljuju pri izlasku iz našeg vidno polja.

Drugi je Doppler efekt, koji pretvara boje oko nas i čini bliže objekte plavima, a one udaljene crvenima. No, i uz ta dva efekta, to je tek početak relativističkih čudarija, koje su vizualizirane u priloženom videu. Pogledajte kako izgleda put brzinom svjetlosti usporen na brzinu od samo jednog metra u sekundi.

Dnevnik.hr