Otpad u svemiru dostigao kritičnu tačku

Izvještaj američkog Nacionalnog istraživačkog vijeća sugeriše da otpad i krhotine mogu izazvati kobne propuste kod svemirskih brodova ili uništiti vrijedne satelite. Njime se poziva da se međunarodnim propisima ograniči taj otpad, te da se podstaknu istraživanja i moguće pokretanje velike magnetske mreže ili divovskih kišobrana.

Otpad, kako se navodi, uglavnom čine stari generatori i sateliti. Izvještaj je pokazao da se otpad toliko nagomilao da se spomenuti generatori i sateliti sudaraju u orbiti i stvaraju još više otpadaka, čime se povećava rizik od kvara letjelica. Naučnici navode kako je u 2007. Kina provela testiranje antisatelitskog oružja koje je uništilo stari satelit tako što ga je pretvorilo u 150.000 komada većih od 1 cm. Dvije godine kasnije, dva satelita – jedan nefunkcionalan i jedan aktivni – srušili su se u orbiti stvarajući čak i više otpada.

“Ta dva događaja udvostručila su količinu fragmenata u Zemljinoj orbiti i potpuno izbrisala ono što smo učinili u posljednjih 25 godina”, rekao je Donald Kessler, koji je vodio istraživanje.

Postoje 22.000 komada krhotina dovoljno velikih da se mogu upratiti, ali manji objekti i dalje mogu uzrokovati ozbiljnu štetu, prenio je BBC.

Sarajevo-x.com