VIDEO: Smiley na Suncu

Naše Sunce je očito sretna zvijezda sudeći prema najnovijem videu NASA opservatorija.Video pokazuje da je uzorak pjega koje, kada se promatraju iz daleka, izgledaju kao veliko sretno lice, nasmijano preko cijelog sunca.

Sunčeve pjege su tamnije, hladnije oblasti na suncu koje nastaju kada intenzivna magnetska aktivnost blokira konvekciju topline. Te tačke su normalne, ali obično se ne usklade tako da daju suncu oblik lica.

Osmijeh na suncu je vidljiv kroz 11 fotografija koje je napravio NASA-in Solar Dynamics Observatory, iz Zemljine orbite. Svaka slika snimljena je u isto vrijeme, ali kroz različite filtere koji izdvajaju uski pojas valne dužine svjetla.Slike su u rasponu od najniže temperature do najviše.

Ove različite temperature odgovaraju različitim slojevima sunčeve atmosfere, počevši s površine Sunca, postupno se kreće prema gornjoj koroni sunca.

Magnetska aktivnost na suncu uglavnom slijedi 11-godišnji ciklus raste i slabljenja. Trenutno sunčeva aktivnost izlazi iz uspavanog i počinje rasti, krečući se prema vrhu očekivanom oko 2013.

One thought on “VIDEO: Smiley na Suncu

Comments are closed.