Studentsko takmičenje za novog mjesečevog robota

Sedmicu dana nakon što je NASA objavila smrt Mars rovera Spirit, studenti iz 46 timova diljem svijeta pokazali su svoje ideje o zamjeni robota.

Nakon napornih pet dana testova u sposobnosti prikupljanja materijala, tim iz Laurentian Univerziteta se vratio kući u Sudbury, Kanada, s pobjedom u NASA-inom, drugom godišnjem Lunabotics takmičenju.

Njihov robot je prikupio 237,6 kg prašnjavog materijala koji presstavlja mjesečevu površinu. Nagrada za prvo mjesto je 5.000 dolara stipendije i pozivnice da prisustvuju lansiranju rakete u NASA-inom Kennedy Space Centru.

Lunabotics natjecanja organizuje NASA-in Exploration Systems Mission Directorate za poticanje studenata na istraživanje u područjima znauke, tehnologije, inženjerstva ili matematike.

Oni koji su pomogli u promociji događaja 23-28 maja, mogli su vidjeti povečan nivo natjecateljskog duha i entuzijazam u uvodnom takmičenju.

“Prošle godine događaj je bio manji,” kazao je Blair Allen, jedan od domaćina. “Ove godine je bilo puno bolje, imamo više timova koji su se stvarno trudili da pobjede.”

Po svim pokazateljima, tim Raptor iz Univerziteta North Dakota, jedan od 34 američka tima na takmičenju, bio je favorit za pobjedu nakon prvog dana. Njihov robot je prikupio 172,2 kg materijala.

Rover je izgledao kao minijaturni utovarivač.

“To je dokazan, robustan dizajn koji se koristi svaki dan”, rekao je član tima Raptor Joshua Rogers. “Mislili smo, zašto mijenjati nešto što dobro radi?”

Tim rudarske škole iz Kolorada je, takođe,  bio jedan od favorita, na početku. Međutim, kablovi koji nose kantu za uzorke su se zaglavili u jednom od zupčanika i popucali, tako da su njihovi napori propali.

Posljednjeg dana, Laurentian Univerzitet je završio prvi, druga je bila Sjeverna Dakota i Univerzitet iz Zapadna Virginije treći.

Uz nagradne pozivnice za lansiranje, osvajači drugog mjesta, dobili su 2.500 dolara stipendije dok su trećeplasirani osvojili 1.000 dolara stipendije, rekli su dužnosnici NASA-e. Dodijeljeno je još nekoliko stipendija od 500 dolara za neke posebne momente u toku takmičenja, a ekipe su nagrađene i sa školskim plaketima i individualnim certifikatima, rekli su dužnosnici NASA-e.

Roboti koji su se pojavili spadaju u dvije osnovne kategorije. Neki su dizajnirani da imaju vrlo malo pokretnih dijelova. Drugi su bili vrlo složeni, što je u nekim slučajevima uzrokovalo njihovo uništenje.

Takmičarski timovi su radili na tome da prikupe najveću količinu uzoraka. Svaka grupa je ocijenjena u pet kategorija: direktnom rudarstvu, sistemskom inženjerstvu, dosegu projekta, prezentaciji slajdova i timskom duhu.