56 godina i 750 miliona dolara da dokažu da je Einstein bio u pravu

Satelit Gravity Probe B, odnosno u prijevodu ‘Gravitacijska sonda B’, tako je uspjela ispitati i dokazati točnost teorija o zakrivljenju prostora pod utjecajem mase koje je Einstein teoretski predvidio još davne 1916. godine. Točnije potvrdila je postojanje geodetskog efekta i efekt frame-dragginga, relativističkog efekta koji nastaje uslijed rotacije nebeskih tijela.

Sam satelit ‘Probe B’, dizajniran da provjerava predviđanja Einsteinove opće teorije relativnosti, u sebi je nosio sfere za koje su NASA-ini znanstvenici ustvrdili kako se radi o najsavršenijim ikad konstruiranim sferama. Kuglice su bile zapečaćene u vakuumskim posudama na temperaturi blizu apsolutne nule čime se osiguralo da budu izolirane od bilo kakvog vanjskog utjecaja. Satelit je orbitirao na visini od 640 kilometara od površine Zemlje.

Zanimljivo je da je prva eksperimentalna provjera Einstenove teorije predložena još 1959. godine, ali eksperiment je zbog nedostatka odgovarajuće tehnologije bio odgođen do razvitka iste, odnosno do početka 21. stoljeća.

Dnevnik.hr