Zbog potresa prekinut rad Japanskog svemirskog centra

Kontrolni centar Tskuba prije potresa

Razorni potres koji je jučer pogodio Japan uzrokovao je oštećenja na zgradama i opremu svemirskog kontrolnog centra u Tskuba. Privremena kontrola Japanskih svemirskih misija preseljena je u NASA. Sam kontrolni centar nalazi se tridesetak kilometara sjeveroistočno od Tokya i nije pogiđen tsunamijem no prema nepotvrđenim izvještajima čini se da je došlo i do urušavanja dijela krova zgrade.

Posljedice potresa u svemirskom kontrolnom centru Tskuba

Osoblje JAXAine kontrole leta uspjelo je prije evakuacije njihove segmente na ISSu (modul Kibo i letjelica HTV)staviti u „stand by“ stanje. Njihovu telemetriju sada je preuzela NASA a cijelu situaciju u pričuvi prate i iz svemirskog centra pokraj Moskve.

Pogoni Mitsubishi Heavy Industries za izradu raketa H-2A i H-2B lociran u Nagoya, jugoistočno od Tokya i 150 km od teško stradalog Sendaia značajno je oštećen. Lansirna baza Tanegashima 1000km jugozapadno od Tokya prema prvim izvješćima nije pretrpjela zamjetna oštećenja iako se potres itekako osjetio na području baze.

Posljedice potresa u svemirskom kontrolnom centru Tskuba

Prema zasad potvrđenim informacijama planirani redosljed Japanskih svemirskih aktivnosti zasigurno će biti usporen u narednim tjednima i mjesecima.(astronomija.co.rs)

Lansirni centar Tanegashima bez vidljivih oštećenja