Messenger: Kada će stići prve fotografije?

Pitanje koje se najčešće postavlja u ovom trenutku. Sa razlogom. Nažalost, kamere neće biti uključene tokom niti neposredno posle ulaska u orbitu.  Tek nakon dve nedelje kamere će se probuditi iz hibernacije i započeti detaljno fotografisanje površine. Dakle, od danas pa do kraja marta nijedna slika neće biti poslata iz orbite.

NASA planira da svakog dana objavi bar jednu fotografiju površine Merkura sa propratnim tekstom. Za razliku od MER (roveri na Marsu) i Cassini (orbiter oko Saturna) misija, slike koje budu pristizale na Zemlju neće biti javno dostupne preko Nasinih sajtova. Nakon 6 meseci (17. septembra) fotografije u raw formatu sa telemetrijskim podacima će biti objavljene na Planetary Data System sajtu. Predvićeno je da svakih 6 meseci bude dostupna javnosti nova tura neobrađenih slika.

Ciljevi misije

Messenger (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) je Nasin projekat vredan 450 miliona dolara. U poređenju sa drugim planetarnim misijama ova suma je više nego skromna. Samim tim i naučni apetiti u vezi Merkura su poprilično ograničeni. Ipak, ova misija će odgonetnuti mnoge tajne Merkura i približiti nas razumevanju nastanka i razvoja Sunčevog sistema. Otkrića do kojih bude došao Messenger imaće uticaj na sve oblasti astronomije.

Instrumenti na letelici su pažljivo odabrani kako bi dali odgovore na sledeća pitanja:

  •  Kakva je struktura jezgra planete?
  •  Da li postoji voda (vodeni led) na polovima?
  •  Zašto je prosečna gustina Merkura toliko velika?
  •  Kakva je geološka istorija planete?
  •  Kakve su svojstva magnetnog polja Merkura?

Kada uđe u orbitu Messenger će imati izduženu eliptičnu putanju. Najmanje rastojanje od površine iznosiće 200 km a najudaljenije 15000 km. Planetu će obići dva puta u toku 24 časa. Predviđeno je da misija traje 12 meseci što predstavlja dva Merkurova dana.

Kako i gde pratiti ulazak u orbitu

Paljenje motora: 1:45 po našem vremenu. Petnaest minuta nakon toga u orbiti smo! Ukoliko se motor ne uključi – zbogom Merkur. Sudbinu Messengera znaćemo noćas do 02:30 po našem.

Zvaničan sajt misije organizuje webcast na ovoj adresi. Početak je u 12:30 po našem vremenu. Twitter info je ovde.

NASA TV tokom noći ima specijalne emisije. Ako imate brz Internet uživajte u HD NASA TV.

Četiri velike antene u sastavu DSN-a su online i čekaju signal sa letelice.

astronomija.co.rs