Korak prema holodeku

Ukoliko ste ljubitelj Zvjezdanih staza sigurno ste upoznati s čarima holodeka – prostora u kojem se uz pomoć računara i svjetla kreiraju realistična okruženja. Naučnici još uvijek nisu dizajnirali ovaj nevjerojatan uređaj, no napravili su korak prema njemu.

Istraživači sa univerziteta Osaka u Japanu napravili su 3D i 360-stepenski displej koji projicira prikaz iz različitih uglova na cilindričnu maglu. Ova kombinacija projiciranja s više strana i cilindar omogućavaju 3D prikaz bez obzira sa koje strane se gleda, iako, da bi dobili holodek, projekcija mora biti sa puno više projektora, i mnogo više magle. Za projekciju na jedan cilindar, potrebna su tri projektora. Dakle, za sada, ne očekujte da ćete imati vlastito virtuelno igralište barem još nekoliko godina, naročito jer će sistem poput ovog nesumnjivo biti skup za instalaciju i održavanje.

Istraživači očekuju da će za neko (neodređeno) vrijeme u budućnosti tehnologija imati primjenu u oba segmenta – zabavi i zdravstvu. Kao što je obično slučaj s eksperimentalnim prototipovima nema riječi o tome kada možemo očekivati ​​ ove 360, 3D prikaze u upotrebi, u stvarnom svijetu, zato ne zadržavajte dah.