Juno – nova misija za Jupiter

Juno, NASA-ina nova velika misija k najvećoj planeti Sunčeva sustava – Jupiteru spremna je za let. Svi sustavi montirani su na letjelici i ona je kompletirana. Uspješno su odrađeni testovi na buku i vibraciju s kakvima će se letjelica morati nositi prilikom lansiranja. Juno se sada nalazi u laboratorijama Lockheed Martin Space Systems nedaleko Denvera na posljednjim testiranjima u uvjetima vakuuma i ekstremnih temperaturnih razlika (hladno-toplo). Slijedi još posljednji test koji će trajati dva tjedna a podrazumijeva provođenje svih letnih i istraživačkih operacija kako bi se otklonila i zadnja mogućnost pogreške tehnike ili programske podrške. Tijekom travnja letjelica će biti prebačena na Kennedy Space Center (Florida) odakle slijedi implementacija na raketu a potom i lansiranje u ljeto ove godine. Lansirni prozor za Juno otvara se 05 kolovoza.

Kada započne znanstvena misija u Jupiterovoj polarnoj orbiti 2016. trajati će najmanje dvije s opcijom za produžetak misije na još dvije godine.

Juno će istraživati atmosferu i magnetosferu Jupitera ali i njegove mjesece pokraj kojih bude prolazio. Letjelica ima masu od 3.600kg a u svemir će ju lansirati raketa Atlas V (551 konfiguracija). Misija Juno procjenjuje se na 800 milijuna USD. Glavni čovjek misije je Scott Bolton, Southwest Research Institute iz San Antonia u Texasu a Lockheed Martin Space Systems glavni je graditelj Juna zajedno s nekoliko američkih tvrtki i institucija te Italian Space Agency iz Rima.