Spiralna galaksija NGC 2841

Nastanak zvijezda jedan je od najvažnijih procesa u oblikovanju Svemira, on igra ključnu ulogu u evoluciji galaksija, a također se u najranijim fazama nastanka zvijezda pojavljuju i planetarni sustavi.

No još uvijek ima mnogo toga što astronomi ne razumiju, poput toga kako svojstva zvjezdanih rodilišta variraju prema sastavu i gustoći prisutnog plina te što zapravo pokreće nastajanje zvijezda. Glavna sila koja stoji iza rađanja zvijezda je posebno nejasna za vrstu galaksija nazvanu paperjasta spiralna galaksija, poput NGC 2841 koja je prikazana ovdje i koja sadrži kratke spiralne krakove, a ne istaknute i dobro definirane galaktičke udove.

U pokušaju da se odgovori na neka od ovih pitanja, međunarodni je tim astronoma pomoću nove Wide Field Camera 3 (WFC3) postavljene na NASA/ESA-inom Hubble svemirskom teleskopu proučavao primjerke obližnjih iznimno različitih zvjezdanih rodilišta. Opservacijske mete uključuju i zvjezdane klastere i galaksije, a brzina rađanja zvijezda varira od galaksije Messier 82 u kojoj zvijezde nastaju iznimno brzo i u velikim količinama do mnogo mirnijih rodilišta poput NGC 2841. WFC3 je postavljen na Hubble u svibnju 2009. godine tijekom četvrte misije servisiranja i zamijenila je Wide Field and Planetary Camera 2.

Posebno je prikladna za ovo istraživanje jer je kamera optimizirana za promatranje ultraljubičastog zračenja koje odašilju novorođene zvijezde (koje je prikazano kao svijetlo plave tačke na slici na kojoj je prikazana NGC 2841) i infracrvene valne dužine tako da može zaviriti iza vela prašine koji bi u protivnom sakrio zvijezde od pogleda. Iako slika pokazuje puno vrućih mladih zvijezda u disku NGC 2841, postoji samo nekoliko mjesta gdje trenutno nastaju zvijezde na kojima plinoviti vodik kolabira u nove zvijezde. Vrlo je vjerojatno da su ove užarene mladice uništile rodilišta u kojima su nastale.