Asteroid Apophis u Zemlju bi mogao udariti 2036. godine

Ruski znanstvenici upozoravaju da će asteroid Apophis udariti u Zemlju 2036. godine, dok NASA tvrdi da su izgledi za to jedan prema četvrt milijuna. Asteroid Apophis je stijena velika kao dva nogometna igrališta, a već 2004. godine NASA-ini znanstvenici najavili su mogućnost da udari u Zemlju 2029. godine. Nakon nekoliko dodatnih zapažanja, astronomi su ustvrdili da su šanse za udar asteroida u Zemlju gotovo nikakvi. Nove procjene iz Rusije govore da bi do sudara trebalo doći 13. travnja 2036. godine, a postavlja se pitanje znači li to i sudnji dan.

– Tehnički, točno je da bi 2036. godine mogao biti sudnji dan – rekao je Donald Yeomans, šef NASA-inog ureda Earth Object Program.

Ruski znanstvenici pozivaju se na predviđanja da će 270 metara veliki asteroid proći kroz gravitacijsku ključanicu Zemlje 2029. godine. Gravitacijska ključanica je prostor u svemiru velik 400 metara, koji bi usmjerio asteroid na putanju prema Zemlji. 

Puno je vjerojatniji scenarij da će Apophis približiti Zemlji krajem 2012. i početkom 2013. godine. Znanstvenici ga planiraju opsežno promatrati preko optičkih teleskopa i radarskih sustava. Ako NASA primjeti da je udar moguć, smislit će plan i strojevima promijeniti orbitu asteroida te tako otkloniti mogućnost udara. Postoji nekoliko načina za promjenu orbite asteroida, od kojih je najjednostavniji udar letjelice u asteroid. Tu tehnologiju koristili su 4. srpnja 2005. godine. Tada se Deep Impact zabio u komet Tempel 1.